Jakab Antal püspök élete és munkássága

„Akinek hite nincs, nem is tudja, hogy mennyire szegény, és még azt sem, hogy legtöbb bajának, panaszának ott van a gyökere”.(+Jakab Antal)

Idén hetedik alkalommal szervezte meg a Jakab Antal püspök élete és munkássága vetélkedőt a Tarisznyás Márton Általános Iskola, február 28-án. A következő csapatnevekkel jelentkeztek be a három fős csapatok Gyergyó-medencéből: Fráter György, Jakab Antal küzdelmei, Ordinarius substitutus, Mosolygós káplán, Dominus meus, et Deus meus, Jakab Antal csemetéi, Én Uram és én Istenem, Kós Károly küldöttei, Hit és szolgálat, Mária leányai, Kitartóak, Emberkatedrális, Mosolygós lányok, Tizenhármas szám.


Kilyénfalván a Jakab Antal Téren fogadtuk a székelyruhás versenyzőket, déli harangszóra átvonultunk a templom udvarára és megkoszorúztuk a Jakab Antal szobrot. A Tanfelügyelőség részéről is koszorúzott Bogos Mária tanfelügyelő asszony és Kari Attila tanfelügyelő úr, és természetesen az iskolánk részéről a tantestület és diákok. Fejér Lajos plébános köszöntötte a vendégeinket, Ambrus Levente karnagy vezetésével elénekeltük Az Úristent magasztalom kezdetű egyházi énekünket. Megtekintettük a plébánia hittantermében levő Jakab Antal kiállítást. A tekerőpataki iskolában zajlott le a verseny öt fordulóban. A verseny mottója ”Akinek nincs hite nem is tudja, hogy mennyire szegény, és még azt sem, hogy legtöbb bajának, panaszának ott van a gyökere”(+drJakab Antal p.)

jakab 1


Idén jelentős eseményekre emlékezünk: éppen nyolcvan évvel ezelőtt szentelte pappá Gróf Majláth Gusztáv Károly püspök Jakab Antalt, valamint a kommunista börtönökből való szabadulásának ötvenedik évfordulóját.

jakab 2


A zsűri tagok: drd. Balog László Sapiencia Könyvtár igazgatója a zsűri elnöke, Bogos Mária tanfelőgyelő nő, Kari Attila tanfelőgyelő úr, Keresztes Zoltán gyergyószentmiklósi Szent István templom plébánosa. Kolumbán Csaba aligazgató köszöntő szavai után furulyás gyerekeink üdvözölték szavalattal, énekkel az egybegyűlteket. Csedő István plébános úr ráhangoló szavai után Ambrus Levente kántor vezetésével: Jöjj Szentlélek Úristen egyházi énekkel elkezdődött a verseny.
Amíg a zsűri a dolgozott, meghallgathattuk Jakab Antal püspök beszédéből egy részt, amit Márton Áron püspök úr temetésén mondott, befejezésként elénekltük Áldjon meg minket egyházi énekünket. A rendezvényünket támogatták. Tarisznyás Márton Ált. Isk., újfalvi Polgármesteri Hivatal, Tekerőpataki Közbirtokosság, Kilyénfalvi Közbirtokosság, JAKK, Borsos Miklós Alapitvány.
Köszönöm a versenyben résztvevő gyermekek szorgalmát, kitartását, az őket felkészitő hitoktatók, tanítók munkáját, és nem utolsó sorban iskolánk munkaközösségének pozitív hozzáállását, segítségét. Valamint Fodor Mária szakácsnő nagyon finom babgulyását, Porik Izoldának a táncház levezetését. Hálásan köszönök mindenkinek mindent. Hálát adok Istennek, hogy ilyen sok jóakaratú embert küldött a verseny kivitelezéséhez, lebonyolításához.
A zsűri is nagyszerűen értékelt, három csoportba sorolta a csapatokat, mindenkit egyformán tudtunk megjutalmazni két könyvvel, folyóirattal, székelyzászlóval, érdemoklevéllel.
„Emlékezzetek meg előljárótokról, akik az Isten szavát hirdették nektek. Gondoljatok életútjukra és kövessétek őket a hitben!”( Zsid. 13,7) Február 28-án az emlékkiállításon ennek tettünk eleget mi is Kilyénfalván, majd Tekerőpatakon, akit halála után 20 évvel elég ritkán emlegetnek.

Kolumbán Csilla

Share

Kiegészítő információk