Boldogságóra iskolánkban

Idén iskolánk négy osztálya csatlakozott a Magyarországon nagy népszerűségnek örvendő Boldogságóra programhoz. A program kiemelt küldetése, hogy a pozitív pszichológia eredményeire építve adjon ötleteket és módszertani segítséget a boldogságra való képesség fejlesztéséhez az iskolás korosztály számára.

Egyre több országban sikerrel alkalmazzák a Boldogságórákat, amelyeken a diákok csoportosan és egyénileg ismerik meg a boldogság fő összetevőit. Mindeközben olyan gyakorlatok elvégzésére inspirálják őket, amelyek – a boldogságkutatók tapasztalatai alapján hozzájárulnak a gyerekek boldogságszintjének növekedéséhez. Magyarországon a Jobb Veled a Világ Alapítvány szervezésében a Boldogság Intézet szakmai csapata egy teljes programot dolgozott ki a diákok boldogságra való tanítására. Számos vizsgálat bizonyítja, hogy a Boldogságórák csökkentik a tanulók szorongását, miközben erősíti önbizalmukat. Így nemcsak kiegyensúlyozottabbá válnak a gyerekek, de az iskolában is jobban teljesítenek.

Iskolánkból négy osztály vesz részt a programban: a IV. A és B osztályok Kosután Laura iskolapszichológus vezetésével, az V. B osztály Simon Katalin osztályfőnök vezetésével, valamint a VI. A osztály Szőcs Hajnalka osztályfőnök vezetésével. Ezen osztályok tíz hónapon keresztül minimum egy boldogságórát tartanak, különböző témákat érintve, mint például az optimizmus gyakorlása, célok kitűzése és elérése, apró örömök élvezete, kapcsolatok ápolása stb. Ezáltal iskolánk elnyerheti a „Boldog Iskola” vagy akár az „Örökös Boldog Iskola” címet.

Első tevékenységünk a Boldogságfal kialakítása volt, amely készítése alatt nagyon jól szórakoztunk és sok új dolgot tudtunk meg egymásról. Ugyanakkor arra is rájöttünk, hogy ahhoz, hogy minden nap boldogok legyünk, nem kellenek nagy dolgok, hiszen a boldogság titka az apró, egyszerű dolgokban van, valamint a családunk és barátaink szeretetében.

 

                                     Boldogságfal az V. B osztályban

Share

Kiegészítő információk