Meseszer Gyergyóújfaluban

Már több éve járja útját Magyarországon és Erdélyben az a rendezvénysorozat, melynek fő célja a magyar irodalom egyik legnagyobb értékének, a mesének a továbbadása, mint ahogyan ezt maguk a szervezők is megfogalmazták:

„Mindezt pedig azért, hogy se szeri, se száma ne legyen a mesemondásnak, hogy szépszerével összegyűljünk mesélni, mesét hallgatni, csak úgy, jól érezni magunkat. Hogy a mese legyen fűszere életünknek, gyógyszere rosszkedvünknek, ékszere nyelvünknek” (Eger, 2009. nov.4.)

A kezdeményezés 2009 novemberében indult, amikor az egri Bródy János Könyvtár útjára indította a mesefolyamot, mely csendesen folydogálva Erdély számos tan-és kultúrális intézményébe eljutott, hogy végül, ebben a tanévben a gyergyóújfalvi Elekes Vencel Általános Iskolában állapodjon meg egy rövid időre.

Az idő nagyon gyorsan repül...alig egy éve volt, amikor a gyergyócsomafalvi Köllő Miklós Általános Iskolától átvehettük a Meseszer stafétáját. Ez év november 6-án pedig rajtunk volt a sor, hogy hozzátegyünk egy keveset ahhoz az élményhez, melyben tavaly bennünket részesítettek a csomafalvi diákok. Rendezvényünkön meghívott vendégként volt jelen a gyergyószentmiklósi Vaskertes Általános Iskola, illetve a gyergyótekerőpataki Tarisznyás Márton Általános Iskola, akik a következő tanévben szintén helyet adnak ennek a rendezvénynek iskoláikban, hogy aztán onnan is továbbindulva folyatathassa útját Erdélyszerte. Nem feledkeztünk meg a gyergyócsomafalvi általános iskoláról sem, hiszen tavaly vendég iskolaként az ő jóvóltukból válhattunk mi is részesei ennek az élménynek.

A műsor témájául tehát a mese, a népi hagyományok szolgáltak. Diákjaink mesét mondtak, mesefelolgozásokat adtak elő színdarab formájában, illetve népi tánccal is megörvendeztették a közönséget. A mese, a tánc bensőségessé, felszabadulttá tette a rendezvény hangulatát. A műsor zárásaként iskolánk átnyújtotta a Vaskertes Általános Iskolának, illetve a Tarisznyás Márton Általános Iskolának a stafétát, ezáltal felkérve őket arra, hogy az elkövetkezendő tanévben ők is megszervezzék iskoláikban ezt a rendezvényt.

A találkozás záró momentumaként egy kis szabad beszélgetésre került sor, melynek keretén belül a gyerekek és a pedagógusok megosztothatták élmémnyeiket, benyomásaikat.

A rendezvény anyagi kereteinek biztosításához nagyban hozzájárult a Communitas Alapítvány Művelődési Szaktestülete.

Az ezekehez hasonló rendezvények mindig pozitív élményben részesítik a résztvevőket, kívánjuk, hogy a mese által még sok iskolás gyerek és pedagógus legyen részese hasonló élményeknek.

Laczkó-Dobos Hajnal, magyartanár, Gyergyóújfalu

meseszer1

meseszer2

meseszer4

meseszer5

meseszer6

meseszer7

meseszer8

meseszer9

meseszer10

meseszer11

meseszer3

Share

Kiegészítő információk