Vetélkedtünk Szárhegyen

1613. október 23-án Bethlen Gábort megválasztotta a gyulafehérvári országgyűlés mint Erdély fejedelme. Így kezdetét vette az a tizenhat éves uralkodás ami az utókor emlékeiben úgy szerepel mint „Erdély Aranykora”. Ezt a négyszázadik évfordulót igyekezett megünnepelni a gyergyószárhegyi „Bethlen Gábor” gimnáziumi iskola, Fazakas Gizella történelem tanárnő kezdeményezésével és megszervezésével. Az ünnepély két részből állt, egy vetélkedő, amin a Gyergyó medencéből tizenkét csapat válaszolt a meghívóra – még akkor is ha az utolsó pillanatba két csapat lemondott a részvételről – és egy színpadi előadás, amit hatodikos diákok adtak elő és ami egy más szemszögből, dramatizálva, közelítette meg a fejedelem uralkodását.

Az október 18-án szervezett ünnepélyen, a gyergyóújfalvi „Elekes Vencel” iskolából egy háromtagos csapat vett részt, Deák Gabriella, Márton Henrietta és Kozma Emil személyében, a tekerőpataki „Tarisznyás Márton” iskolából pedig, Elekes Zsuzsanna tanárnő felkészítésével és kíséretében, Ferencz Eszter, Sajgó Réka és György Csanád mérték össze tudásukat. Sajnos a vetélkedő feladatai még mindig a minisztérium követelései szerint lettek összeállítva, és nem a gyerekek gondolkodási és megértő képességeit vagy kreativitását voltak hivatkozva felmérni hanem a memorizálási készségüket, ami egyáltalán nem von le semmit a győztesek ügyességéből, a csomafalvi és a szárhegyi iskolák diákjainak eredményeiből.

A vetélkedőt követő díszelőadás egy idő utazásnak bizonyult, a Lázár kastélyból kölcsön vett berendezéseknek és a gondosan előkészített ruháknak köszönhetően, de nem utolsó sorban a hatodik osztályos diákoknak köszönhetően is, akik, korukhoz képest, megpróbálták életre kelteni a Bethlen korszak atmoszféráját. Ehhez hozzájárult a korabeli furulyás zene is, szintén gyerekek előadásában.

    Nagy tapasztalattal és egy óriási élménnyel tért haza mindenki, nem beszélve a diplomákról meg a Lázár kastély és Bethlen Gábor életéről szóló ismertető brosúrákról.

 

Elekes Dániel László

 

Share

Kiegészítő információk