Karácsonyi Szavalóversenyről

„Ha az ünnep elérkezik életedben, ünnepelj egészen (...) Karácsonykor az ember mindig hisz egy kissé a csodában, nemcsak te és én, hanem az egész világ, az emberiség, amint mondják, hiszen ezért van az ünnep, mert nem lehet a csoda nélkül élni.”

   Ezek a gondolatok Márai Sándortól, magyar irodalmunk egyik legnagyobb költőjétől származnak. Attól a művésztől, akinek a Mennyből az angyal című, '56 karácsonyára írt verse minden évben elhangzik számos magyar színművész szájából. Márai ebben a pár sorban a karácsonyi ünnep fontosságára hívja fel a figyelmet. Meggyőződésem, hogy ezek a sorok ma épp oly időszerűek, mint a 20. század közepén. Talán közhelynek hangzik az az állítás, hogy a mai ember már nem képes örülni az apró és igazi értékeknek, ebből adódóan tehát nem tanulta meg azt sem, hogyan kell, vagy inkább hogyan érdemes, igazi, meghitt ünnepet ülni. Sokszor halljuk, hogy kommersz társadalomban élünk, amely kizárólag a pénzre épül, és hogy ennek a társadalomnak az embere csak a pénzben mérhető ajándékoknak képes örülni. Mindezek a mondatok a sokszori ismételgetés révén már unalmassá, és elcsépeltté váltak, de ettől még nem vesztettek igazságértékükből, és ugyanúgy eszünkbe jutnak minden év karácsonyán.
 
   Éppen ez volt az oka annak, hogy ahogyan már 13 éve mindig, úgy az idén is megszervezzük iskolánkban a 14. Mennyből az angyal Karácsony Szavalóversenyt. Ez által a rendezvény által szerettünk volna egy kis ünnepi hangulatot varázsolni a tanulóink számára, és persze minden kedves érdeklődő számára. Olyan éléményben részesíteni mindenkit, amely nem mérhető pénzben, de amellyel mégis örömet szerezhetünk, vagy mosolyt csalhatunk az emberek arcára.
 
   Diákjaink az idén sem okoztak csalódást számunkra, hiszen nagyon sokan, közel hatvanan jelentkeztek versenyzőként. A hatvan diákból a selejtező során sajnos többen kiestek, ami viszont nem von le semmit odaadásuk és szorgalmuk értékéből. Ezuton is szeretném megköszönni nekik, hogy érdeklődést mutattak a versek, iránt, és azokat szorgalommal megtanulták. A selejtezőt követően végül 32 diáknak sikerült eljutnia a versenyig, és ott megmutatni szavalótehetségét. A 32 diák három korcsoportban indult: elsőként a III-IV osztályos diákokat hallgathattuk meg, őket követte a V-VI osztályos tanulók csoportja. A versenyt a VII-VIII osztályos tanulók csoportja zárta.
 
   A felkészülésből, a verseny előkészületetiből nem csak a szavaló diákok vették ki a részüket, hanem az iskola számos más diákja is. Rengeteg értékes és szép rajz készült, amelyek mind a karácsony és a tél témájához kapcsolódtak. Ezeket diavetítés formájában megtekinthették az érdeklődők a műsor alkalmával is, illetve az iskolánk honlapján (www.evencel.ro) máig is megtekinthetők. A rajzok mellett a terem díszítésében is segítettek, hiszen számos dekorációs elemet készítettek, amelyekkel mág hangulatosabbá tehettünk rendezvényünket.   A szavalóversenyt még színesebbé, meghittebbé varázsolták azok szép karácsonyi énekek, amelyekkel az iskolánk kórusa, Laczkó Gyula zenetanár kollégánk vezetésével, megörvendeztetett bennünket. A pásztorjáték a karácsonyi időszak elmaradhatatlan része, éppen ezért szerves részét képezte a mi karácsonyi műsorunknak is, hiszen az iskolánk I-IV, illetve V-VIII osztályos tanulói nagyon szép pásztorjátékot adtak elő. Ezúton is szeretném megköszönni Elekes Zsuzsanna  tanárnőnek, a rászánt energiát, időt és türelmet amellyel felkészítette a gyerekek, és azt, hogy előadásuk által úgymond még “karácsonyibbá” tehettük a műsorunkat.
 
  A rendezvény utolsó mozzanataként az eredménhírdetésre került sor: Az első korosztályból, vagyis a III-IV osztály csoportjából I. első helyezést ért el Erzsény Arnold,
(IV. osztály), második helyezést ért el Bencze Brigitta (IV. osztály), illetve a harmadik helyen végzett Hîngan Klementina (III. osztály). A második korosztályban elsőként végzett Dénes Anita ( VI. osztály), a második helyezést Simon Bíborka érte el (VI. osztály), míg a harmadik helyen Sólyom Anna Borbála, ötödik osztályos tanuló végzett. A VII-VIII osztályos diákok között az első díjat Ferenczi Lilla (VIII. osztály) vihette el. A második helyezést Deák  Gabriella
(VII. osztály) kapta, míg a harmadik helyezettnek járó díjat Albert Brigitta, VIII. osztályos tanuló vihette haza.
 A verseny díjazottjai, illetve minden résztvevő diák könyvjutalomban és édességcsomagban részesült. De nem csupán versenyzőinknek szerettünk volna örömet szerezni karácsony közeledtével, hanem minden gyerek számára, ezért minden óvodás és iskolás korú gyereket egy kis édességcsomaggal ajándékoztunk meg.
 Mindezt a sok ajándékot nem adhattuk volna át gyermekeinknek a támogatóink nagylelkű adományai nélkül. Éppen ezért hálás szívvel szeretném megköszönni minden falubeli vállalkozónak, illetve magánszemélynek, aki anyagi támogatásával hozzájárult a rendezvényünk megszervezéséhez és sikeréhez.
  Őszintén remélem, hogy a jövő tanévben is lehetőségünk nyílik ennek a rendezvénynek az újbóli megszervezésére, és arra, hogy hasonló karácsony örömet szerezhessünk egymásnak.
Máté Hajnal
Share

Kiegészítő információk