Székelyföldön barangoltunk

 

A Hargita Megyei Nevelési Tanácsadás és Erőforrás Központ idén is meghirdette a nagy népszerűségnek örvendő, a Hargita Megyei Tanács által finanszírozott Barangoljunk Székelyföldön! elnevezésű programját. E programsorozat keretén belül iskolánk, a gyergyóújfalvi Elekes Vencel Általános Iskola már másodszorra nyert pályázatot. A pályázat lehetőséget nyújtott, hogy diákjaink költségmentesen bebarangolhassák Székelyföldet.

A Barangoljunk Székelyföldön! program célja tanulmányi kirándulások szervezésén keresztül megismertetni Székelyföld történelmi és kulturális nevezetességeit, értékeit a gyerekekkel, ugyanakkor ezeknek az értékeknek a megbecsülésére is nevel. Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke szerint fontos, hogy megszerettessük tájainkat a gyerekekkel már kisiskoláskorukban, mert akkor kisebb annak a valószínűsége, hogy leragadnak a számítógép vagy a tévé előtt, és valószínűleg felnőttkorukban is ragaszkodni fognak szülőföldjükhöz, közösségükhöz.

Iskolánk pedagógusai egy hét kirándulásból álló pályázatot állítottak össze, figyelve arra, hogy az eltervezett barangolások kihelyezett oktatásnak minősüljenek és kötetlen, jó hangulat jellemezze őket. A hét kirándulásból négy bizonyult nyerőnek, így kihasználva az őszi szép időt, iskolakezdés után rögtön elkezdtük a bebarangolást.

A pályázat megnyerése után az V-VIII. osztályos gyerekek maguk dönthették el, hogy melyik kiránduláson vesznek részt. Így iskolánk minden tanulójának lehetőség adódott arra, hogy meglátogathassa valamely nevezetességet.

Az első csoport szeptember 17-én indult el Sepsiszentgyörgy városába, Szőcs Hajnalka és Simó Zsuzsanna tanárnők kíséretével. Az első látnivaló a Székely Nemzeti Múzeum volt, ahol a tanulók megismerkedhettek a székelység történelmével és a székelyföldi regionális örökséggel. A múzeum meglátogatása után a város központjában sétáltak. A tanárnők bemutatták a város fontosabb intézményeit: Székelyföld egyik legnagyobb múltú tanintézetét, a Székely Mikó Kollégiumot, valamint a Vármegyeházat, ahol manapság a Megyei Könyvtár működik. Ezt követően az Erzsébet Parkban, a királyné tiszteletére ültetett emlékfák alatt megpihentek és elfogyasztották azotthonról vitt elemózsiát.

Szeptember 24-én a második csoport indult túrázni a Vargyas – szorosba, Laczkó-Dobos Csaba és Simon Emilía tanárok vezetésével. A Vargyas-patak partján haladva a kilátás páratlan volt, sziklafalak, barlangok, ritka növények látványában gyönyörködhettek. Az Almási barlang bejárathoz lépcsőkön lehetett feljutni.A barlanglátogatás után átkeltek a Vargyas-patak földrajzi jobb partjára, majd rövid gyaloglás után, egy újabb függőhídon vissza az ellentétes oldalra. Hatalmas mészkőfalakban, kőgörgetegekben, barlangszájakban gyönyörködhettek, mígnem elérték a szoros alsó végét. A Vargyas-szorosba való kirándulás mindig nagy népszerűségnek örül a tanulóink körében.

A harmadik kiránduláson a tekerőpataki III-IV osztályok Székelyudvarhelyt és környékét látogatták meg Sipos Mária-Magdolna és Fodor Annamária tanítónők kíséretével. Kirándulásuk első helyszínén, Parajdon, meglátogatták az Áprily Lajos Emlékházat, és elfogyasztották reggelijüket. Útjuk következő állomása Korond volt, ahol betekintést nyerhettek a népművészet csodálatos világába. Farkaslakán találkoztak képzeletben Tamási Áron regényhőseivel, majd fejet hajtottak e nagyszerű író sírja előtt.Átszellemülve érkeztek meg Székelyudvarhelyre, ahol megtekintették a Benedek Elek Tanítóképzőt és a Tamási Áron Gimnázium épületét, majd fagyiztak a szomszédos cukrászdában. Elmondtak egy imát a Ferences templomban, aztán az Emlékezés parkjában tisztelegtek nemzeti hőseink előtt. Ezután a Haáz Rezső Múzeumba látogattak, ahol festmény-és gyógyszerészeti kiállítást nézhettek meg.Felejthetetlen élményekkel tele értek haza Tekerőpatakra.

A negyedik, egyben az utolsó kirándulás úti célja a Kőrispataki szalmakalap múzeum volt. Simon Katalin és Elekes Zsuzsanna tanárnők vezetésével az ötödik osztályos tanulók indulhattak felfedezni Székelyföld kincseit. Az első megálló a Bözödi-tó volt, ahol kissé szomorkás hangulat vett uralmába minket, miután megnéztük az egykori faluról készült képeket, és bejártuk a „kopjafalu” utcáit és a kopjafákon elolvashattuk a falu lakóinak neveit. Azután következett a szalmakalap múzeum, ahol a szomorkás hangulatot felváltotta a móka és a nevetés. Érdekes volt a múzeum bemutatása, nagyon sok mindent megtudtunk a szalma felhasználásáról és szép, szalmából készült emléktárgyakat vásárolhattunk. Sőt, még a rekord nagyságú – 2m átmérőjű – szalmakalap alá bebújva csoportképet is készíthettünk. Meglátogattuk Székelyudvarhely csodálatos parkját is, és szűk fél órában kipróbáltuk a játszótéri eszközöket, valamint leveleket és gesztenyét gyűjtöttünk.

A barangolások során a gyerekek irodalmi, történelmi, földrajzi, néprajzi ismeretekkel gazdagodtak, és reméljük, hogy a következő tanévben is feledhetetlen élményekben lehet részük. Köszönetünket fejezzük ki Hargita megye Tanácsának és az Elekes Vencel Általános Iskola Vezetőségének, hogy lehetőséget kaptunk ennek a csodás programnak a megvalósításához, valamint az iskolabusz vezetőjének, Elekes Ferenc kollegánknak, aki szabadidejében igazi partnernek bizonyult a kirándulások alatt. 

 

Simon Katalin

tanárnő

 

 

      

   

 

 

 

 

 

 

Share

Kiegészítő információk