Elekes Vencel előtt hajtott fejet a nevét viselő tanintézmény

Névnapját ünnepelte az újfalvi iskola

Huszonöt éve vette fel az Elekes Vencel nevet a gyergyóújfalvi általános iskola, az eseményre ünnepség keretében emlékezett tegnap az intézmény közössége. Az alkalomra kiadványt készítettek, a névadó tiszteletére pedig emlékplakettet avattak.

A gyergyóújfalvi iskola 1990. december 21-én vette fel a helyi születésű Elekes Vencel nevét. Az intézmény akkori pedagógusközössége több lehetséges változat közül döntött a helyi születésű műgyűjtő neve mellett, akire minden időben méltán lehetnek büszkék az újfalviak – hangzott el az ünnepségen.

Elekes Vencel életét, munkásságát egy frissen megjelent kiadványban foglalta össze az iskola. A műgyűjtőről tudnivalók mellett a könyvecske tartalmazza a gyergyóújfalvi oktatás történelmét, helyet kapnak benne az elmúlt 25 év 970 nyolcadikos tanulóinak osztályképei, valamint az ebben az időszakban oktató 127 pedagógus névsora is.
Névadója tiszteletére emlékplakettet is készíttetett az iskola. A Bodó Levente, lövétei szobrászművész által készített, csíkszeredai Demeter Péter öntőműhelyében kivitelezett dombormű tegnaptól az iskola főbejárata melletti falát díszíti. A dombormű alatt a gyergyóújfalvi Kiss László által készített emléktáblán a műgyűjtő életének fontosabb adatai olvashatók.


Lakása a művészetek kelet-európai központja volt
Az 1981-ben 64 évesen elhunyt Elekes Vencelről összegyűjtött fontosabb tudnivalókat Szász László magyar szakos tanár ismertette a csütörtöki ünnepségen. „Be kell hordanunk, hajtanunk mindent. Minden igaz értéket: rajzot vagy grafikát, ex librist vagy festményt, minden igaz műalkotást – hirdette Elekes Vencel, és ezt bizonyítja küzdelmes életsorsa is” – hangzott el a méltatásban. Szász László szerint az Elekes-féle gyűjtemény darabjai megőrzik sajátosan székely-magyar vagy más nemzetiségű, de Kárpát-medencei mivoltunkat. „A szülőföld, a gyergyói táj színei és ízei, a népi élet leheletfinom rezdülései jelennek meg a gyűjtemény darabjain, kissé a letűnt kor hangulatát is idézve (…) 1976-ban több száz művésznek háromezer munkája volt Venci bácsi birtokában (…) Pál Vilmos tanár úr szerint lakása a művészetek kelet-európai központja volt” – fogalmazott Szász László. Ismertette, a köz javát adományozással szolgálta Elekes Vencel: szülőfalujának 13 képet adományozott, a gyergyószentmiklósi múzeum számára pedig több mint 170 festményt és közel 500 ex librist ajánlott fel. Az újfalvi iskolának is jutott gyűjteményéből: 50 darab ex libris, 50 darab gyerekrajz, illetve több festmény díszíti falait.


Az eltelt 25 év megvalósításai
A névadás óta eltelt időszakot Melles Géza, az iskola volt igazgatója, nyugalmazott tanára foglalta össze. Mint mondta, 25 év alatt anyagiakban és az oktatás színvonalában is növekedett az iskola. A központi épület új szárnnyal bővült, fűtésrendszerét korszerűsítették, egészségügyi feltételeit modernizálták. A központi napközit, ugyanakkor a marosfalvi óvoda- és iskolaépületet is sikerült felújítani. Az egységeket didaktikai, informatikai eszközzel, bútorzattal szerelték fel, modernizált tornaterem, műfüves labdarúgópálya áll a diákok rendelkezésére. 
A 25 éve alatt hagyományokat is teremtett az iskola: kulturális, sport és szórakoztató rendezvények épültek be életébe. 
A magyarországi Mende település általános iskolájával éppen negyed évszázada tart a testvérkapcsolat, ez idő alatt a két intézmény gyermekei kirándulások során ismerhették meg egymás vidékeinek természeti, kulturális szépségeit.
A visszatekintőben a pedagógusok, a kisegítő személyzet munkáját is értékelte az iskola volt igazgatója, reményét fejezte ki, hogy a tanintézmény jelenlegi pedagógusai, diákjai továbbviszik az itt fogant hagyományokat, és ezeket újabbakkal bővítik. „Kívánom, hogy a továbbiakban is teljesítse az iskola azt a feladatát, hogy életképes új generációkat neveljen a falu felemelkedése érdekében”– zárta gondolatait Melles Géza.

A fejlesztések folytatódnak

Elekes Köllő Tibor jelenlegi igazgató kijelentette, fontosnak tartják a hagyományos tevékenységek folytatását, ugyanakkor újításokkal is bővítik ezek tárházát.

Egyed József újfalvi polgármester egy jó hírt közölt az ünnepségen: 1,8 millió lej értékű támogatási szerződést írt alá az önkormányzat a fejlesztési minisztériummal. Ezt az egykori felekezeti iskola felújítására fordítják. A közbeszerzési folyamat lejárt, a kivitelezési szerződést jövő hét folyamán írják alá, januárban pedig elkezdődhet a felújító munka.

Pethő Melánia, Gyergyói Hírlap

communitas vizszintes

Share

Kiegészítő információk