"Mennyből az angyal, menj sietve..."

“Mennyből az angyal, menj sietve…

Karácsony felé
 
Szép Tündérország támad föl szívemben
Ilyenkor decemberben.
A szeretetnek csillagára nézek,
Megszáll egy titkos, gyönyörű igézet,
Ilyenkor decemberben.

…Bizalmas szívvel járom a világot,
S amit az élet vágott,
Beheggesztem a sebet a szívemben,
És hiszek újra égi szeretetben,
Ilyenkor decemberben.

És valahol csak kétkedő beszédet
Hallok, szomorún nézek,
A kis Jézuska itt van a közelben,
Legyünk hát jobbak,
s higgyünk rendületlen,
S ne csak így decemberben.
                                                      (Juhász Gyula)

 

A fenti vers szövege talán  sokuk számára ismerős lehet, főként azok számára, akik szeretik a magyar költők alkotásait. Ismerősen hangozhat ez a vers talán azért is, mert az elmúlt évek során elmaradhatatlan darabja, része volt a karácsonyi szavalóversenynek. A gyerekek nagy szeretettel tanulták és szavalták ezt a verset, így évről évre meghallgathattuk, találkozhattunk vele. Véleményem szerint nem véletlen az, hogy ez a költemény gyakran része a karácsonyi műsorainknak, ugyanis van egy olyan mondanivalója, üzenete, amely a maga korában és ma is aktuális.

Az év utolsó időszaka nagyrészt ünnepi hangulatban telik, kitölti az adventi készülődés, a karácsonyi öröm és béke. Ilyenkor valahogy másképp érezzük magunkat, ezt az életérzést Juhász Gyula fogalmazza meg legjobban a vers első szakaszában.

Elszomorít ugyanakkor az tény, felismerés, de nevezhenénk akár tapasztalatnak is, hogy mennyire nehéz megőrizni, megtartani azt a szeretetet, békét a szívünkben, amit a karácsonyi készülődés, és az ünnep öröme nyújt. Ez a harmónia elmúlik, és helyét a stressz, a rohanás, a hétköznapok monotonitása veszi át. Pedig a szeretetre, az egymás iránt odafigyelésre, a meghitt pillanatokra egész évben szükségünk van, nem csak karácsonykor.

Ilyen meghitt pillanatokat szerettünk volna szerezni önöknek a mára már hagyományossá vált karácsonyi műsorunkkal, szavalóversenyünkkel, ezáltal is készülve az ünnepre. Mindezt abban a reményben tettük,  hogy rendezvényünk révén a jelenlévők közül mindenki hazavisz majd valami szépet, valamit, amit majd megőriz a szívében, és amire emlékezve akár a későbbiekben is, újra eltölti mindenkinek a szívét az a karácsonyi tisztaság és öröm, amelyre mindannyian vágyunk!

Örömmel vettük tudomásul, hogy az elmúlt tanévhez viszonyítva ebben a tanévben jelentősen megnőtt a rendezvényen résztvevő szülők, nagyszülők, érdeklődők száma. Ez a tapasztalat nagy örömmel és bizakodással töltött el bennünket. Őszintén reméljük, hogy a jövő évi alkalommal is számíthatunk legalább ekkora számú közönség megtisztelő jelenlétére.

Ezúton is szeretnénk köszönetet mondani mindazoknak, akik anyagi támogatásukkal segítették a rendezvény létrjöttét. Köszönjük tehát Gyergyóújfalu önkormányzatának,  a Katorzsa Egyesületnek, a plébános úrnak, a falu vállalkozóinak, illetve magánszemélyeinek a nagylelkű támogatást.

Végezetül ne feledjük el és vigyük tovább magunkkal útravalóul Juhász Gyula versének utolsó, és talán legmegragadóbb sorait:

Legyünk hát jobbak, s higgyünk rendületlen,

S ne csak így decemberben!

 

Máté Hajnal

Share

Kiegészítő információk