Tudj többet, légy jobb! - Tekerőpataki iskola. Beszámoló III. nap április 9. Könyvbemutató és mesemondó délelőtt

Szerdán, április 9-én a gyergyószentmiklósi Salamon Ernő Irodalmi Kör tagját, Bíró Lászlót hívtuk meg, hogy meséiből felolvasson/előadjon néhányat az iskola tanulóinak, és hogy bemutassa a Világjáró mesék című mesekötetét. A kötet érdekessége, hogy minden meséje más és más országban-tájakon játszódik le.

 

szerdatp1


Bíró László öt mesét adott elő a gyermekeknek, akik lenyűgözve hallgatták a színes történeteket. Sorrendben a Gyufa, Két pocok, Fercsi, a hős, A kelekótya sárkány és Az őz titka című mesék hangzottak el.
A bemutató második részében a tanulók tettek fel kérdéseket a mesékkel és a meseírással kapcsolatosan. Az író elmondta, hogy miután egy-egy témára ráakad, az írás már könnyebben megy, mert úgy érzi, valaki diktálja a mesét. Kitért arra, hogy ő minden népet és nyelvet egyformán szeret, de természetesen a leleményes magyar nyelv áll hozzá a legközelebb. Bíró László elmondta azt is, hogy még rengeteg kiadásra váró meséje van raktáron, úgyhogy azoknak, akik kedvelik egyéni hangú meséit, lesz esélyük olvasni a jövőben a szép történeteket.

szerdatp2


A szerző, könyvének hátlapján ez áll: „Hiszek a jó győzelmében”. És valóban: egy meseírónak ehhez kell igazodnia, mert bármilyen idegen és ellenséges is a világ, abban kell bíznunk, hogy a jó egyszer majd győzni fog. Ezt kell, hogy megtanulják a gyermekek már apró koruktól.
A nap záró mozzanataként a gyermekek feladatlapokat oldottak meg, melyeket az olvasott mesékkel kapcsolatosan állítottunk össze, valamint lerajzolták az általuk legkedveltebb mesét.



szerdatp3
szerdatp4

Bíró László még nem tette le a tollat, úgyhogy várjuk újabb és újabb meséit, történeteit.

szerdatp5

Gyergyótekerőpatak, 2014. április 9.

Share

Kiegészítő információk