Mi lenne, ha ...

Fóris-Ferenczi Rita Mi lenne, ha című könyve nyomán a tekerőpataki ötödik osztályosok megírták a Mi lenne, ha nem lennék? című írásaikat. Ebből nagyon érdekesnek bizonyult két tanuló fogalmazása. Olvassák szeretettel!

 

 

Tódor Emese: Mi lenne, ha nem lennék?

Ha én nem lennék, azt hiszem, minden más lenne. Még nem gondolkodtam azon, mi lenne, ha nem lennék, de most itt az idő!
    Ha én nem lennék, a szüleim valószínűleg nagyon unatkoznának, és több szabadidejük lenne. Az osztályban nem lenne, akire rátukmálni a fontos dolgokat, a rokonok látogatása se lenne olyan izgalmas. Nem lenne, aki nyaggassa a testvérét, hogy vegyen neki ezt, vegyen neki azt. Szerintem mindenkinek egy kicsit nyugodtabb és csendesebb élete lenne. Egyszóval nagyon más lenne. Én úgy gondolom, ha nem lennék a családban, lenne helyettem egy Attila nevű kisfiú, aki oda és vissza lenne a kütyükért.
     Én nagyon szeretek létezni, ezért nem tudok olyan jól belegondolni abba, hogy mi lenne, ha nem lennék.

Kovács Norbert: Mi lenne, ha nem lennék?

Ha nem lennék, akkor nem tudnák mondani, hogy írjak szépen vagy olvassak szépen és érthetően. Azt se tudnák mondani, hogy rakjak rendet magam után.
    Ha nem lennék, nem törném a fejemet, hogy mit egyek, hogy öltözzek, hogy érjek gyorsan a dolgok végére. Nem kéne törjem a fejemet, hogy vajon mindent leírtam-e vagy megtanultam-e. A szüleim nem kéne gondolkozzanak arról, hogy lenne jó nekem vagy mit tegyenek eléjem ennivalót. Akkor nem kellene minden évben új és új ruhákat venniük. Nem kéne aggódjanak, hogy év végén milyen lezáródásaim lesznek. Nem kéne akkor annyi szülőértekezletre menniük. Ha nem lennék, a tanárok egyel kevesebb nevet kellene megjegyezzenek, a könyvekből is kevesebb kellene és az osztály létszáma is kevesebb lenne a mostaninál. Kevesebb ellenőrzés lenne és nem kellene annyit a padban ülnöm. Apu nem kellene annyit mérgelődjön, hogy milyen rossz vagyok. Én így gondolom, ha nem lennék.
    Én szeretek lenni, mert ha nem nagyon rossz volna, mert nem tudnék írni meg olvasni. Én inkább iskolába mennék, minthogy ne léteznék. Mert az iskola jobb, mint a semmiség.

 

A hatodikos Molnár Zselyke pedig egy újságból kivagdosott szavak segítségével alkotott meg egy kollázsverset, amely nem csak a műnem szempontjából állja a sarat, de mondanivalója is igen korszerű.

m

Share

Kiegészítő információk