Simonyi Zsigmond helyesírási verseny

        A versenyt az Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetsége (AESZ), az Oktatási, Kutatási, Ifjúsági és Sportminisztérium Kisebbségi Főosztálya és a kolozsvári Brassai Sámuel Elméleti Líceum szervezi, a Babeş-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) Magyar és Általános Nyelvészeti Tanszéke szakmai felügyeletével, a szaktanfelügyelők és/vagy a módszertani körfelelősök,

valamint az erre hosszú távon vállalkozó magyartanárok segítségével az általános iskolák V–VIII. osztályos tanulói számára.

         A verseny célja: anyanyelvünk ápolása, a nyelvhasználat iránt érzett felelősségtudat és az anyanyelv szeretetének erősítése. A versenyen a diákok helyesírási képességét mérjük.A verseny egységes módon lehetővé teszi a részvételt minden egyes általános iskolás számára, tekintet nélkül arra, hogy az ország mely régiójában él. 

     A verseny minden fordulóján a versenyzők évfolyamonként más-más tollbamondást írnak, és más-más helyesírási feladatlapot töltenek ki. A versenyen kb. 60 perc áll a diákok rendelkezésére. A tollbamondás időtartama nincs korlátozva, a feladatlapok kitöltésének időtartama 35 perc. Holtverseny esetén bármilyen szintű versenyen a tollbamondások döntenek. A megmérettetés elsődleges színtere az az intézmény, amelyben a versenyzők tanulmányaikat végzik. Az iskolai fordulók időpontja nem rögzített, de azt 2012. november 25. és 2012. december 15. között kell megtartani. Ennek a fordulónak a győztesei képviselik az intézményt a megyei fordulóban. A megyei fordulók időpontja egységesen 2013. március 9. (szombat), 9 óra. 

     A Simonyi Zsigmond helyesírási versenynek 2009-től van országos döntője. A megyei fordulók eredményei alapján megyénként a magyarul tanuló diákok összlétszámának függvényében Hargita megyéből 7, Kovászna és Maros megyéből 6-6, Bihar, Kolozs, Szatmár és Szilágy megyéből 4-4, Arad, Brassó, Fehér és Máramaros megyéből 3-3, Beszterce-Naszód, Hunyad és Temes megyéből 2-2, Bákó és Szeben megyéből, valamint Bukarestből 1-1 diák juthat tovább az országos döntőre. Az egyes megyék maguk döntik el (a megyei forduló eredményeinek függvényében), hogy az adott keretszámoknak megfelelően milyen kritériumok alapján választják ki azokat a diákokat, akiket legesélyesebbnek tartanak arra, hogy az országos fordulón jól szerepeljenek. Az országos döntő színhelye Kolozsvár, Brassai Sámuel Elméleti Líceum. Időpontja: 2013. április 5–7. A versenyre április 6-án, szombaton kerül sor.

     Az országos verseny győztesei (évfolyamonként 3-3) képviselik majd Romániát a budapesti, Kárpát-medencei döntőben. Időpontja május utolsó szombatja, 2013-ban május 25., 10 óra. 

       A versenyre benevezni Máté Hajnal tanárnőnél lehetséges.

 

Share

Kiegészítő információk