A Globális Nevelés Hete 2022

Minden év novemberében megrendezésre kerül a Globális Nevelés Hete elnevezésű Európa-szerte zajló figyelemfelkeltő kampány. E kampány szoros összefüggésben van az ENSZ „Világunk átalakítása: a fenntartható fejlődés 2030-ig szóló programja” együttműködési programjával, amely célja a szegénység felszámolása, az egyenlőtlenségek csökkentése és az éghajlatváltozás veszélye elleni küzdelem.

 

Az elmúlt évekhez hasonlóan, iskolánk idén is csatlakozott az Oktatási Minisztérium által meghirdetett kampányhoz, november 15-25. közötti időszakban. A 2022-es Globális Nevelés Hete során "A mi világunk, tegyünk együtt érte!" mottóval iskolánk diákjai vitákon, prezentációkon, kreatív műhelymunkákon, filmvetítéseken, rajzkiállításokon és gyakorlati tevékenységeken vettek részt, különös tekintettel a klímaváltozásra és az önkéntesség fontosságára, amelyek mind az állampolgári és a környezetvédelmi nevelésre irányultak.

    Dia1      Dia2

Az első nap Simon Katalin aligazgató és Finta-Román Szidónia, az iskolai- és iskolán kívüli tevékenységekért felelős pedagógus, egy bemutató és egy kisfilm segítségével bemutatták a VI-VII. osztályos tanulóknak az idei kampány témáját, és együtt megvitatták a helyi környezeti problémákat. Ugyanakkor arról is beszélgettek, hogy mennyire fontos az önkéntesség, és hogy együtt mennyi mindent tehetnek bolygónk egészségéért.

A következő napokban a kampány legérdekesebb része, a gyakorlati tevékenység zajlott. A diákok kis csoportokba szerveződve különböző plakátokat és figyelemfelkeltő kisfilmeket készítettek magyar és román nyelven, amelyekben olyan témákat dolgoztak fel, mint például a vízpazarlás, az erdőirtás, az üvegházhatás vagy a környezetszennyezés. Nagyszerű munkák készültek, minden csapat ügyesen kivette a részét a munkából.

316481928 442330081422854 947619550149353368 n 316349739 832142341338761 3157137748131167464 n

A hét utolsó előtti tevékenysége a szemétszedés lett volna, amelyet Gyergyóújfalu Község Önkormányzatával közösen szerveztek volna meg. Sajnos a rossz idő miatt nem tudták megvalósítani célkitűzésüket, viszont elhalasztották egy másik dátumra. A tevékenység céljai közé tartozott községük megtakarítása, a környezettudatosság fejlesztése, valamint a szelektív hulladékgyűjtés fontossága is.

A kampány záró eseménye a kiértékelés volt, amelyen a három osztály tanulói és az őket felkészítő pedagógusok vettek részt. Az egyórás esemény alatt megosztották a hét során összegyűjtött tudást és a feladatok által szerzett tapasztalatokat, valamint megtekintették az elkészült filmeket és plakátokat. Egyetértettek abban, hogy együtt tudnak tenni a környezetük tisztaságáért és szépségéért, és az is megfogalmazódott, hogy mit fognak tenni a közeljövőben a céljuk eléréséért. Az esemény végén kiállítást szerveztek a hét folyamán készült munkákból és fényképekből. A fényképek és a videók megtekinthetőek itt.

                     316277927 5639803446055107 5832164153746303359 n

A Globális Nevelés Hete egy nagyon mozgalmas, élménydús hét volt. Köszönjük szépen a gyerekek érdeklődését, munkáját, valamint a felkészítő pedagógusoknak, hogy bekapcsolódtak a kampányba. Köszönettel tartozunk Gyergyóújfalu Község Önkormányzatának is, hogy partnerként részt vettek ebben a projektben.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         Simon Katalin                                                                                                                    aligazgató

 

 

Share

Kiegészítő információk